lauantai 23. toukokuuta 2015

Neljäs valtiomahti

Vuoden 2008 uutisointia ja painavaa tekstiä Ilkka Pitkäseltä
Media on hyvin vastuullisessa asemassa. Se muokkaa käsitystämme todellisuudesta.
Wincapitaan hyvin perusteellisesti perehtynyt OTL, VT, ekonomi lkka Pitkänen ei ole saanut palstatilaa Suomen lehdissä eikä hän ole päässyt faktoineen television uutisiin. Mistä tämä mediahiljaisuus mahtaa johtua?

Lainaus Wikipediasta: "Lehdistö ja myös muu media vaikuttaa neljännen valtiomahdin tavoin valtiopäivälaitoksen päätöksentekoon, yleiseen käsitykseen hallituksen toimien onnistumisesta sekä yleiseen mielipiteeseen oikeuslaitoksen antamista tuomioista.
Neljännen valtiomahdin piirissä olevista toimijoista merkittävimpiä ovat poliittiset toimittajat, uutisia valikoivat uutispäälliköt sekä taloustoimittajat, jotka muodostavat käsitykset poliittisen päätöksenteon vaikutusmahdollisuuksista aineelliseen ympäristöön."

 
Alla on seitsemän vuoden takaista uutisointia.
Tässä vaiheessa mediaa ei pidä moittia. Se välitti meille ajankohtaista tietoa Wincapitan tutkinnan alkuvaiheista. Poliisi oli onnistunut 23.3.2008 uutisen mukaan  saamaan rikosilmoituksen, joka oli tarpeen ennen kuin esitutkinta voitiin aloittaa. Paljon myöhemmin todistettiin oikeudessa, että ensimmäisen rikosilmoituksen tekijä oli poliisi, jolla ei siis henkilökohtaisesti ollut mitään tekemistä Wincapitan kanssa.
 
WinCapitaan sijoittaneet häpeävät hiljaa
19.3.2008 Pyramidihuijauksesta epäilty sijoitussivusto WinCapita (entinen WinClub) ei ole aiheuttanut ryntäystä Kuluttajaviraston pakeille. Huijatuksi tulleet häpevät usein aivan turhaan.
Kuluttajaviraston mukaan WinCapita-sivuston epäillään huijanneen tuhansia suomalaisia, mutta virastoon asiasta on ollut yhteydessä kuitenkin vain neljä henkilöä.

Kuluttajavirasto ei ota kantaa toiminnan laillisuuteen, mutta muistuttaa erilaisten huijausten uhrien tyypillisesti häpeävän hyväuskoisuuttaan ja kärsivän siksi menetyksensä mieluummin hiljaisuudessa sen sijaan, että kertoisivat tapauksista viranomaisille.
Keskusrikospoliisi on ottanut asiakseen selvittää WinCapitan toiminnan laillisuuden.

Viime viikon loppuun mennessä poliisille ei ollut tehty yhtään rikosilmoitusta klubin toiminnasta, mutta useita yhteydenottoja on tullut. Kuluttajavirasto avasi internetissä uuden "huijaussivuston" auttaakseen kuluttajia tunnistamaan yleisimmät huijausmuodot ja kiertämään ne kaukaa. Sivuston kautta kuluttajat voivat myös kertoa viranomaisille kohtaamistaan huijaustapauksista.

Huiputetuksi tulemista ei tarvitse nolostella. Huijarit ovat yleensä ammattilaisia, joilla on kytköksiä kansainväliseen talousrikollisuuteen. Huijaukset ja niihin liittyvät materiaalit on suunniteltu ja toteutettu niin huolellisesti, että ne vaikuttavat aidoilta. Siksi huijatuksi voi joutua kuka tahansa iästä tai koulutuksesta riippumatta, Kuluttajavirasto sanoo tiedotteessaan

KRP tutkii Wincapitan toimintaa
23.3.2008 Keskusrikospoliisi aloittaa sijoituskerho Wincapitan tutkinnan pääsiäisen jälkeen, uutisoi Savon Sanomat. Tutkimusten aloittamiseen tarvittava rikosilmoitus jätettiin Kuopion poliisille.
Kuopion seudun poliisille on nyt jätetty kaksi rikosilmoitusta Wincapitasta. Savon Sanomien tietojen mukaan KRP on ilmoittanut ottavansa ilmoitukset itselleen.
Wincapitaan liittyvä rikostutkinta keskitetään koko maasta keskusrikospoliisin talousrikososastolle. Paikallispoliisit eivät ryhdy perehtymään rikosepäilyyn, jossa asianosaisia voi olla jopa tuhansia eri puolilla maata.

Kuopiossa jätetyt rikosilmoitukset koskevat poliisin mukaan molemmat muutamien tuhansien eurojen summia. Kerhoa on epäilty pyramidimarkkinoinnista, jossa muutamat harvat keräsivät isoja summia itselleen hyötyen verkoston kasvattamisesta.
 
Mitä jos mikään todistelu ei riitä!?
Kalevassa kansallisena veteraanipäivänä 27.4. 2015 oli holokaustiin liittyvä kolumni. Kaasukammioiden kieltäjälle mikään todiste ei riitä! Seppo Ylönen sanoo jutussa viisaasti: ”Kun haluaa uskoa vankasti johonkin, ei mikään todiste ole riittävä. Suomessakin on ihmisiä, jotka väittävät juutalaistuhoa saduksi!”

Omasta totuudesta voi tulla pakkomielle.
Tarvitaan ennakkoasenteista vapaata ajattelemista, jotta voi ottaa vakavaan tarkasteluun muitakin näkökulmia. Jotta voisi oppia uutta, on ensin kiinnostuttava, minkä jälkeen vasta voi alkaa todella kuuntelemaan, lukemaan, perehtymään ja ajattelemaan.

Ilkka Pitkänen on kirjoittanut erittäin laajan ja hyvin perustellun kuvauksen Wincapitasta ja sen tutkinnasta sekä oikeuskäsittelystä. Tämä selvitys oli perusteluliitteenä Wincapitaan liittyvien oikeudenkäyntien lepäämään jättämistä koskeville hakemuksille. Siitä on otettu suoraan seuraava lainaus:
 
”Voitaisiinko edes kerran ajatella, että esitetty vastanäyttö olisi totta. Voitaisiinko edes kerran miettiä, onko sitä kumoavaa todellista näyttöä ollenkaan esitetty. Voitaisiinko ajatella, että valuuttakaupan signaalijärjestelmän toimivuuden todellisuus perustettaisiin järjestelmää käyttäneiden henkilöiden kertomuksiin sen sijasta, että uskotaan sellaisia henkilöitä, jotka eivät koskaan ole ohjelmaa edes nähneet toiminnassa, saati sitä käyttäneet ja voitaisiinko edes miettiä perusteellisemmin, voiko jäsenten sopimusvapauteen perustuva kauppa olla osa jotakin rikosta ja millä ihmeen perusteella!?
 

Kaiken toiminnan leimaaminen rikolliseksi on rikosoikeudellisesti ala-arvoinen suoritus! Kollektiivinen syyllisyys kuuluu natsiajan rikosoikeuteen jos sinnekään. Tuollaisen lausumankin sisällyttäminen tuomioistuinen ratkaisuihin on kuvottavaa. Rikosoikeus ei voi sellaista hyväksyä ilman, että silmät ummistetaan täydellisesti rikosoikeuden johtavilta periaatteilta ja kaikelta laillisesti esitetyltä vastanäytöltä.” (OTL, VT, ekonomi Ilkka Pitkänen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti